A SAFE PLACE (Oct. 2021)

A SAFE PLACE: kunst, films, onderwijs, gesprek en elkaar ontmoeten

1 t/m 26 oktober 2021 op 5 verschillende locaties in Zaanstad

PLAY room, Atelier van Santen, het Regio College en Café en Filmtheater de Fabriek presenteren ‘A Safe Place’. Een programma waarbij mensenrechten en het creëren van een veilige haven voor iedereen centraal staan. De verschillende locaties bieden gratis toegankelijke kunstexposities, performances, debat én film.

Een veilige plaats, waar talent kan gedijen en verder kan ontwikkelen, lijkt vanzelfsprekend. Maar blijkt in de praktijk nog steeds vaak een utopie. Daarom zetten 5 Zaanse organisaties zich in om met een gevarieerd programma, een veilig plek te creëren voor iedereen.

A Safe Place’ is bedoeld om te inspireren, om te laten zien hoe gelijkheid, inclusiviteit en diversiteit er uit kan zien en ervaren wordt. Soms luchtig en vol met humor, soms kritisch en shockerend.

Over het initiatief ‘A Safe Place’

Stichting White Cube is samen met Barbara Kuijper van het Regio College en Kinga Wieczorek van Café de Fabriek initiatiefnemer van ‘A Safe Place’. Sinds 2009 zet Stichting White Cube zich in voor het creëren van een veilige plek voor iedereen; genieten van kunst, creëren en elkaar ontmoeten. Ongeacht religie, geslacht, seksualiteit, huidskleur, leeftijd of materiële rijkdom.

Het stimuleren van culturele uitwisseling tussen kunstenaars en publiek staat altijd centraal in de producties van Stichting White Cube. Jeroen van Paassen, oprichter van Stichting White Cube, over ‘A Safe Place’: ‘Omdat één kunstevenement de wereld niet verandert, moeten we ons blijven inspannen om van deze planeet een betere en veiligere plek te maken. Alleen op die manier dragen we bij aan een beter begrip tussen mensen en culturen. En wat is er krachtiger dan een programma op onze thuisbasis Zaandam?

Programma A Safe Place – Data en locaties

PLAY room
A Safe Place : Kunst, Performances en Ontmoeten
Expositie: 1 t/m 23 oktober (gratis toegang)
Feestelijke opening: vrijdag 1 oktober 18-21 uur
Performances: zondag 10 oktober

Bezoek: vr. t/m zo. van 13-18 uur

Speciaal voor A Safe Place hebben Marja van Putten en Astrid Moors de expositie ’50 -50′ samengesteld. 16 Kunstparen tonen zij aan zij hun visie op gerechtigheid op basis van het schilderij ‘Vrouwe Justitia’ van Cranach.


Frank Stoks

Deelnemende kunstenaars:
Su Tomesen en Jan Rothuizen, Dominique Panhuysen en Jozef van der Heijden, Jacqueline Kooter en Jaap de Ruig, Edith Meijering en Maarten Buser, Maritsa van Luttikhuizen en Frank Stoks, Marit Dik en Remco Dikken, Tyna Adebowale en Dana Variano (Airco Caravan), Debbie Voerman en Aquil Copier, Helen Verhoeven en Arjan van Helmond, Anja Sijben en Thierry Grootaers, Eugenie Boon en Travis Geertruide, Mirjam Berloth en Jean-Philippe Paumier, Chantal Breukers en Jans Muskee, Mirjam Kruisselbrink en Jan van Leeuwen, Astrid Moors en Nick J. Swarth, Marja van Putten en Wim Vonk

Programma Performances ‘A Safe Place’ 10 oktober

Drie spetterende performances staan op het programma van: Isidoor Wens, Nick J Swarth en Toine Klaassen (alias The Bushman).

13:00 Galerie open
15:00 Start Performances
18:00 Einde

Adres PLAY room: Westzijde 99, 1506GA Zaandam http://www.playroom-zaandam.nl

Atelier Van Santen
A Safe Place: Kunst
Expositie: 2 t/m 23 oktober
De expositie is gratis op afspraak te bezoeken 

Werk van de internationale kunstenaarsgroep Barbares d‘Esprit is te zien. Een nieuwe kunstbeweging is ontstaan; kunstenaars uit verschillende landen en continenten, vrouwen en mannen met diverse geloven en overtuigingen werken samen aan één kunstwerk per keer. De werksessies vinden overal ter wereld plaats en in oktober op afspraak te bewonderen in Atelier Van Santen.

Adres Atelier Van Santen: Zuiddijk 209, 1501CJ Zaandam 06-47104263

De Fabriek
A Safe Place: Kunst, Film, Ronde tafel gesprek en Ontmoeten
Filmavond: dinsdag 5 oktober
Programma start om 18:30
Inclusief opening expositie ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’

Ronde tafel gesprek: dinsdag 26 oktober
Programma start om 15:30, gratis toegang
Expositie: 25 september t/m 26 oktober (gratis toegang)

In Café de Fabriek is speciaal de groepstentoonstelling ‘Jouw vrijheid, mijn vrijheid’ samengesteld door Kinga Wieczorek. De tentoonstelling wil de kwestie van vrijheid onder de aandacht brengen via een vrouw wiens onvervreemdbare rechten op vrijheid in veel landen en gemeenschappen worden beperkt door bevelen, verboden en wetten. Wetgevers, geestelijken en gemeenschappen beperken de vrijheid van vrouwen, wat legitieme woede en tegenstand opwekt bij zowel vrouwen als de gemeenschap die het woord vrijheid begrijpt .

Deelnemende kunstenaars: Jansje Dane, Danielle van der Erve, Carla de Graaf, Karen Janssen, Pati John, Renée Kaats, Katrine van Klaveren, Esther Koeman, Teppo Korte, Barbara Kuijper, Astrid de Lange, Marjolein Lensink, Mario van Miert, Bernadette Paternotte, Dorota Poniatowska, Gígja Reynisdóttir, Lynda Smids, Henk Storm, Mirjam Voets, Hilde Wendt, Kinga Wieczorek, Marion van der Woude en Barbara Wroniszewska


Marion van der Woude

Programma Filmavond ‘A Safe Place’ 5 oktober

18:30 Inloop / borrel Café De Fabriek
18:45 Global Video’s + Barbares d’Esprit (gratis toegang)
Vertoning van een serie korte internationale kunstvideo’s waarin mensenrechten centraal staan en als extraatje een korte film over Barbares d’Esprit
19:15 Welkomstwoord door Jeroen van Paassen
20:00 start Film WOMAN (tegen gereduceerde prijs ad € 7,75, boeken via:)  https://tickets.de-fabriek.nl/fabriek/nl/flow_configs/webshop/steps/start/show/582902 


Trailer van de film WOMAN

Programma Ronde tafel gesprek ‘A Safe Place’ 26 oktober

15:30 Inloop Café De Fabriek
16:00 Start ronde tafel gesprek
o.l.v. Barbra Kuijper met Wieke Hart (schrijfster), Krista van Dalen (raadslid Rosa), May Keuk (Zaanse Vrouwen Kracht), Mariska Schuttevaer (De Zaanse Regenboog) en Jan Hamming (burgemeester Zaanstad)

Adres Café en Filmtheater De Fabriek: Jan Sijbrandsteeg 12, 1502BA Zaandam  http://www.de-fabriek.nl

Regio College
A Safe Place : Kunst, en Onderwijs

Met de tweede jaar klassen van de opleiding “ Assistenten in de Gezondheidszorg, ” behandelt Barbara kuijper in de les Burgerschap thema’s als grensoverschrijdend gedrag, seksualiteit en relatie. Ook wordt er gesproken over de rechten van vrouwen en lhbtq+ . Gelijkwaardigheid, omschreven in de grondwet, zijn onderwerpen waar studenten bij stil staan in haar les.

In plaats van een verslag te schrijven gaan de bovengenoemde studenten een kunstwerk maken wat te maken heeft met de thema’s die gedoseerd worden tijdens de lessen Burgerschap.

Adres Regio College: Cypressehout 95-99, 1507EK  Zaandam